Agenzia delle Entrate din Italia: Noi informații privind completarea declarației 730

- Conținut sponsorizat -

Pe 7 iulie, Consulatul General al României la Torino, în colaborare cu „Agenzia delle Entrate” (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) din Regiunea Piemonte, a organizat o sesiune informativă pe tema declarației de venituri, care în Italia poate fi de tip „730” sau de tip „Unico”. Întâlnirea s-a desfășurat cu public, la sediul Direcției Generale regionale a Agenției din Torino (video la finalul articolului), dar și online, a doua zi, pe 8 iulie. 

După salutul instituțional, adresat de către directorul instituției, Fabio Ignaccolo și consulul general Ioana Gheorghiaș, experții din cadrul Agenției au furnizat informații actualizate pe tema Declarației de venit. 

Alte teme importante abordate au fost: completarea declarației folosind formularele disponibile online, cheltuieli care se pot recupera odată cu depunerea declarației, precum cheltuielile sanitare, dobânzile pentru rata la casă, diferitele bonusuri pentru locuință, împrumuturi. 

Noutate: Declarația de venit pre-completată

„Completarea declarației 730 este fundamentală pentru a afla care este poziția contribuabilului, ce taxe are de plătit, sau dimpotrivă, daca are dreptul la anumite rambursări. Noi suntem la dispoziția contribuabililor,  pentru a oferi sprijinul și informațiile necesare pentru completarea declarației în mod corect și cât mai simplu cu putință. Dar vrem să creăm și o legătura de încredere, ca instituție, cu cetățenii, pentru că Agenția e o instituție în serviciul societății”, a spus Fabio Ignaccolo, director al Agenției, filiala Piemonte.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Au fost explicați pașii pentru completarea declarației de venit în modalitate online, procedură la care poate avea acces orice contribuabil, în totală autonomie, „comod, de acasă, în orice moment al zilei și fără a apela la birouri de intermediari, fără a sta la rând”. Pentru a o putea folosi, e necesar accesul pe portalul Agenției, cu identitatea digitală SPID sau cu buletinul electronic italian. Mai mult, accesând portalul Agenției, o parte din informațiile necesare se pot găsi deja pre-completate în declarație, având în vedere că ele există deja în baza de date a Instituțiilor competente. Portalul poate fi accesat AICI: https://infoprecompilata.agenziaentrate.gov.it/portale/.

Cine poate folosi declarația pre-completată online? O pot folosi atât angajații, cât și pensionarii interesați care pregătesc formularul 730 așa cum este propus, sau îl pot modifica sau integra înainte de trimitere. Contribuabilii interesați de modelul „Venituri” (Redditi)  pre-completat, în schimb, îl pot modifica sau integra cu alte date și, în final, îl pot trimite, tot online, la Agenție. Dar, au subliniat funcționarii de la Agenție, contribuabilul nu este obligat să utilizeze declarația fiscală completată în prealabil online. 

Pentru a veni în ajutorul contribuabililor, a fost la dispoziție și două tutoriale video utile pentru cei care intenționează să completeze online declarația. 

Rambursarea cheltuielilor medicale și neprezentarea declarației de venit

În a doua parte a întâlnirii, cetățenii români prezenți în sală au adresat întrebări și au primit clarificări privind spețe frecvente sau cazuri specifice. 

- Continuarea după publicitate -

Experții prezenți la sesiunea de informare au răspuns detaliat întrebărilor sau nelămuririlor venite din partea publicului prezent. O serie de interpelări au vizat situația angajatelor în sectorul muncii casnice, mai ales în contextul în care, în Regiunea Piemonte, multe îngrijitoare au primit amenzi usturătoare pentru că nu și-au făcut declarația de venit sau au prezentat-o parțial. 

Sau, au existat cazuri în care o îngrijitoare a făcut cerere de pensie, dar a descoperit că nu i-au fost luați în calcul anii pentru care nu a făcut declarația de venit, de multe ori pentru că nu știa că trebuie făcută. 

„În ceea ce privește personalul casnic, e o problemă legată de faptul că angajatorul, de cele mai multe ori, plătește contribuțiile obligatorii pentru el, dar o parte din ele trebuie plătite de angajat. Dar datele nu ajung automat în sistem. Dacă angajata respectivă nu face, la rândul ei, declarația de venit, partea ei de contribuție nu e recunoscută. Când se face o cerere de pensie, de exemplu acele date sunt parțiale, deci nu sunt recunoscute. E o evidență pe care o are INPS. De obicei se pot plăti retroactiv o parte din contribuții, legate de ultimii 4, 5 ani, printr-o declarație numită integrativă, dar când e vorba de mai mulți ani, situația devine complicată”, au precizat experții. 

Un alt caz discutat a fost cel al recuperării cheltuielilor medicale făcute pe anumite dispozitive, cum ar fi ochelarii. „Da, sunt cheltuieli care pot fi înscrise pe declarație pentru a avea rambursare, cum ar fi pentru ochelari, chiar cumpărați în străinătate bunăoară în România. Dar, la fel ca în Italia, e nevoie de o declarație de conformitate a specialistului care îi vinde, tradusă în cazul achiziției în străinătate”.

- Continuarea după publicitate -

Contribuabilii români din Italia pot deconta și o parte din cheltuielile de spitalizare ale rudelor aflate în întreținere („a carico”) dar documentele trebuie „prezentate bilingv sau însoțite de o traducere legalizată”. 

Pentru a efectua plata taxelor ca urmare a efectuării declarației, se poate folosi formularul online direct pe portalul Agenției sau se poate imprima modulul F24 și plăti la bancă sau la poștă. Dacă sunt bonusuri sau sume rambursate de încasat, ele vor fi acreditate direct în contul beneficiarului sau el va primi acasă un cec cu suma respectivă. 

„Consider că a fost o inițiativă binevenită, mai ales mi-a fost de folos să aflu mai multe despre cum se depune online declarația de venit”, a spus, după sesiunea de informare, una din româncele participante la sesiunea informativă.

„A fost o întâlnire foarte utilă și interesantă, mulțumesc în primul rând Consulatului General al României la Torino și doamnei consul Ioana Gheorghias, precum și celor de la Direcția Regionale Piemonte și Valle d’ Aosta a Agenziei delle Entrate, reprezentați la cel mai înalt nivel de Fabio Ignaccolo, director. De asemenea, inițiativa a avut și sprijinul direcției provinciale a Agenției. Toate informațiile furnizate au fost detaliate. Am reținut, de exemplu, informații foarte utile, precum aceea că facturile medicale (sau de la dentist) sau că facturile de ochelari făcute in România au valabilitate aici si se pot descărca din declarația de venit depusă în Italia! O altă chestiune importantă scoasă în evidență: modalitatea în care îngrijitoarele familiare care nu au făcut niciodată declarația de venit pot primi pensie din Italia sau pensie comunitară! Apreciez faptul că autoritățile noastre, prin Consulat au promis că vor mai organiza astfel de evenimente foarte utile!” – ne-a declarat Mihaela Dumitru, consultant financiar la Torino, prezentă la eveniment. 

- Continuarea după publicitate -

Consulatul de la Torino a salutat inițiativa, considerată și de partea italiană ca un exemplu de bună practică. „Colaborarea instituțională între oficiul consular și Agenzia delle Entrate, cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoii de informare corectă la nivelul comunității, a reprezentat o premieră și va continua, instituția italiană având intenția de a o extinde și la nivelul altor comunități străine rezidente în regiune”, se arată într-un comunicat al Consulatului. 

Link-uri utile:

Mai jos, secvențe video din sesiunea informativă: