Un italian, disperat că nu găsește muncitori în construcții: „În 30 de ani niciodată nu mi s-a întâmplat”

- Conținut sponsorizat -

Cazurile de antreprenori care publică oferte de locuri de muncă, chiar atractive, dar care nu găsesc candidați, sunt din ce în ce mai frecvente în Italia, în ciuda procentului mare de șomeri. Este cazul lui Stefano Vanzini, 59 de ani, proprietar al unei firme de construcții din Torino.

„Adevărata problemă a sectorului de construcții în acest moment este lipsa muncitorilor calificați – a precizat el – încercăm să-i aducem de la companii, propunându-le condiții mai favorabile, dar prea puțini acceptă.”

„Am folosit toate canalele pentru a publica oferta noastră cu locuri de muncă, de la ziare până la site-uri, am spus în dreapta și-n stânga că avem nevoie de muncitori calificați, am apelat la agenții și birouri de angajare. Nimic de făcut, nimeni nu răspunde, nici măcar școlile nu mai organizează cursuri pentru a califica tinerii pentru acest sector”, a adăugat antreprenorul italian pentru Corriere della Sera.

Vanzini menționează că ar avea mult de lucru, dar nu știe dacă proiectele vor fi duse la bun sfârșit din cauza lipsei de lucrători. Mai presus de toate lipsesc muncitorii necalificați, zidarii, dar și maiștri care să știe să conducă un șantier, poate cu câțiva ani de experiență în spate.

„Tatăl meu mi-a înmânat conducerea companiei în urmă cu 30 de ani, dar nu am fost niciodată într-o situație similară. Trebuie să gestionăm prea multe dificultăți în același timp, între creșterea prețurilor energiei și materiilor prime și absența forței de muncă calificate. Pentru a face față la tot ar trebui să am de trei ori mai mulți muncitori decât am acum, în schimb sunt nevoit să renunț la zeci de noi proiecte pentru a asigura fiabilitatea lucrării, execuția ei în timpul alocat.”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre ce salariu oferă, Stefano Vanzini a menționat:

„Ne-am extins căutările în lumea tinerilor, dar ei nu sunt înclinați să lucreze în construcții. Tânărul de 20 de ani preferă să lucreze la restaurant decât pe șantier, chiar dacă salariul este același, dacă nu mai mare. De fapt, 70% din personalul (în construcții – n.r.) din Torino este acoperit de străini. Am avut interviuri cu tineri pe care ar trebui să-i învățăm noi totul, dar mi-au spus că  vor cel puțin 1.500 de euro pe lună. O cifră pe care o consider exagerată”.

Mai este și problema creșterii costului materialelor, care afectează în principal companiile care au contracte private:

„Este greu să stipulezi un contract dacă niciuna dintre părți nu știe cât va costa lucrarea – conchide Vanzini – sunt prea multe variante imprevizibile”.

Stefano Vanzini poate fi contactat aici, pe pagina personală de Facebook.