Îndemnul unei românce din Italia: „Cereți-vă drepturile la locurile de muncă și păstrați-vă demnitatea, sclavia s-a abolit demult”

- Conținut sponsorizat -

Contracte de muncă nerespectate şi drepturi legale călcate în picioare, muncă la negru, condiții de trai inumane, plată derizorie, sunt doar câteva aspecte cu care se confruntă mulți români din străinătate. Un cuvânt care să definească această stare de fapt? Sclavagism! E dur și greu de acceptat dar acesta este adevărul. Suntem sclavii occidentului și nu atât pentru că străinii vor asta ci de cele mai multe ori pentru că noi acceptăm să fim tratați astfel.

Sunt multe problemele românilor din străinătate, iar statul român, instituțiile diplomatice în teritoriu, sunt atât de absente în apărarea drepturilor noastre încât este necesar să învățăm să ne apărăm singuri. Pentru că atunci când ești lipsit de drepturi, te lași exploatat, manipulat, tratat ca un sclav, principalul responsabil de această situație ești tu însuți. Accepți și permiți să fii tratat astfel!

Le îngrijim bătrânii, le creștem copiii, le curățăm casele, le construim orașele și le adunăm roadele câmpurilor. Pentru toate aceste activități sunt legi care ne apără, care ne dau dreptul la o viață demnă, la diverse servicii de asistență socială și de sănătate, la un câștig onorabil, iar pentru toate acestea avem un singur lucru de făcut: să ne informăm!

„Când decidem să lucrăm într-o țară străină, este o alegere conștientă, iar teoretic ar trebui să ne informăm despre ceea ce presupune acest lucru. Să ne informam asupra postului de lucru, ce presupune acel post, îndatoririle și drepturile, dacă suntem pregătiți fizic și moral să gestionăm activitatea pe care va trebui să o desfășurăm, dacă vom rezista la un anumit program de lucru impus. Nimeni nu s-a născut învățat, de aceea mulți își spun că limba și alte lucruri ce presupune un post nou, se învață pe parcurs. În parte e adevărat dar mai depinde și de cât ești de motivat și cât îți dorești să evoluezi. Sigur că nu toate locurile de muncă sunt perfecte, nici acasă nu erau. Dar depinde de fiecare dintre noi să ni-l facem acceptabil și să nu permitem să fim tratați inuman.

În orice ramură există un contract național de muncă. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți înainte de a accepta un loc de muncă, este de a vă informa și a cunoaște acest contract. Apoi, în funcție de ceea ce vi se propune îl puteți negocia. Mulți nu o fac! 99,99% dintre noi avem telefoane de ultimă generație, cu acces la internet, cu acces la informație în consecință, deci nu avem nici o scuză!

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

A accepta să lucrezi într-un loc în care ești tratat sub demnitatea ta de om, înseamnă o alegere.

A accepta sa fii tratat inuman doar pentru că ai nevoie de bani pentru motive de fiecare dintre noi știute, fiind conștient că orice agresiune fizică sau psihologică își va lăsa urme asupra ta ca persoană, acceptând asta, înseamnă a te anula pe tine ca persoană, ca ființă umană. A trăi nedemn, a fi privat de demnitate, în toate formele ei de expresie, este alegerea noastră, a fiecăruia.

Depinde doar de fiecare în parte dacă alege să trăiască precum un om demn sau ca un sclav. Dar nu uitați, sclavia s-a abolit demult iar alegerea e numai a vostră!

(Petra Iosub – administrator al grupului Facebook „Colf e badanti”)

- Mai multe după publicitate -