10 reguli și o aplicație pe telefon care te vor ajuta să supraviețuiești unui eventual accident aviatic

- Conținut sponsorizat -

Probabilitatea de a muri într-un accident aviatic este, din fericire, extrem de scăzută (una la 11 milioane), iar un articol publicat pe site-ul matadornetwork.com spune că aproximativ 96,7% din pasagerii implicaţi într-o astfel de tragedie supravieţuiesc.

Ştiinţa şi tehnologia au avansat până la punctul în care 90% din accidentele aviatice din ziua de azi au supravieţuitori. Călătorii pot lua în calcul multe elemente pentru a-şi spori şansele de supravieţuire.

Astfel de elemente includ: supravieţuirea impactului iniţial, deciziile vitale luate în timpul evacuării, ce e de făcut în caz de incendiu, ce se întâmplă când avionul cade în apă, şi unde ar trebui să stai, statistic vorbind, ca să ai mai multe şanse de supravieţuire.

Chiar dacă este groaznic să ne imaginăm o astfel de strategie, este bine totuşi să ştim ce este de făcut într-o astfel de situaţie:

1. Luaţi-vă locuri în spatele aeronavei – cei care au locuri în acesată zonă au cu 40% mai multe şanse de supravieţuire în situaţia unui accident aviatic. Poate biletele la clasa I nu mai sunt o idee atât de bună în acest context;

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

2. Este important să staţi cât mai aproape de ieşirile de urgenţă;

3. Poate părea plictisitor, însă este important să ascultaţi discursul însoţitorilor de zbor de dinainte de decolare şi să citiţi informaţiile referitoare la ce să faceţi în caz de urgenţă – chiar dacă sunteţi familiarizat cu aceste informaţii – aeronavele au diferite proceduri în caz de urgenţă, aşa că ar fi ideal să ascultaţi inidcațiile atunci când se discută despre acestea;

4. Evaluați numărul de scaune pe care le aveţi până la ieşirea de urgenţă – este important să aveţi întotdeauna planificat drumul de ieşire îanintea unei urgenţe. În cazul unei astfel de situaţii, în cabină poate să existe fum, iar vizibilitatea să fie redusă.

5. Asiguraţi-vă că centura de siguranţă este bine fixată, cât de jos posibil, cât mai aproape de pelvis, astfel aţi putea să vă aşezaţi într-o poziţie ideală în cazul în care va trebui să adoptaţi poziţia necesară în situaţia unei urgenţe. Centura de siguranţă ar putea să vă salveze viaţa, fiecare centimetru lăsat liber va tripla cantitatea de forţă gravitaţională resimţită în situaţia unei prăbuşiri.

6. În pregătirea unui impact, preluaţi poziţia în care să vă îmbrăţişaţi genunchii („Brace position” în engleză); există o serie de mituri legate de eficienţa unei astfel de poziţii, însă au fost numeroase situaţii care au dovedit că astfel se pot îmbunătăţi semnificativ şansele de supravieţuire şi chiar să prevină rănirea gravă.

- Continuarea după publicitate -

7. În situaţia în care integritatea cabinei este compromisă, aveţi 15 secunde la dispoziţie să vă puneţi masca de oxigen – este un alt lucru pe care l-aţi auzit probabil de foarte multe ori înainte, dar este extrem de important să puneţi mai întâi masca dvs. de oxigen şi apoi să-i ajutaţi pe cei din jur;

8. Fumul şi focul sunt printre cele mai mari pericole în cazul unui accident aviatic, astfel că după o prăbuşire, este indicat să încercaţi să vă acoperiţi gura şi nasul cu o batistă umedă în care să respiraţi; din aceleaşi motive, atunci când vă deplasaţi într-o astfel de situaţie, e bine să o faceţi la un nivel cât mai jos, cât mai aproape de podeaua avionului;

9. După ce aţi găsit ieşirea de urgenţă cea mai apropiată, asiguraţi-vă că în exterior nu există niciun pericol la momentul ieşirii din aeronavă;

10. Dacă în aeronavă există fum şi foc, timpul în care să ieşiţi este extrem de redus – 2 minute uneori – astfel că trebuie să rămâneţi calmi, dar să ieşiţi foarte rapid din aeronavă; aţi fi surprinşi să vedeţi câții oameni pierd timp ca să îşi recupereze lucrurile, dar astfel ei îi încetinesc pe ceilalţi pasageri şi pe ei înşişi.

- Continuarea după publicitate -

În plus, o nouă aplicaţie 3D, disponibilă pentru Android şi iOS, numită Prepare for Impact, le arată utilizatorilor ce trebuie să facă în mai multe scenarii de incidente aviatice.

A fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Udine, Italia, informează descoperă.ro

Prepare for Impact prezintă câteva scenarii precum o aterizare forţată într-un loc neamenajat sau pe apă, dar şi unele care includ incidente minore, precum o ieşire uşoară a avionului de pe pistă.

Aplicaţia, disponibilă pentru Android şi iOS, oferă sfaturi detaliate pentru incidentele în care cabina aeronavei se depresurizează, uşa avionului nu se mai deschide sau la bord au loc mici incendii.

Oamenii se pot familiariza cu urgenţele la bordul avioanelor prin rularea unor scenarii de genul ‘ce-ar fi dacă’, îşi aleg propriile acţiuni şi văd care sunt consecinţele pozitive sau negative ale acestora”, a declarat profesorul Luca Chittaro în comunicatul de lansare a aplicaţiei.

- Mai multe după publicitate -