Sporul de vechime în Italia pentru îngrijitoare, menajere și bone. Numărul maxim de măriri salariale

- Conținut sponsorizat -

În Italia lucrătoarea care prestează servicii în sectorul casnic, conform Contractului Colectiv Național de Muncă (CCNL) este îndreptățită, pentru fiecare doi ani de serviciu la același  angajator, să beneficieze de o creștere cu 4% a salariului minim contractual (scatti di anzianità).

Numărul maxim de măriri salariale este de șapte. Așadar, o îngrijitoare, o bonă sau o menajeră cu un contract regular de muncă la același angajator, va primi măriri salariale de 7 ori, măriri calculate din doi în doi ani, de fiecare dată cu un procent de 4%.

Prima mărire se va primi după 2 ani de serviciu la același angajator, iar următoarele la 4 ani; 6 ani; 8 ani; 10 ani; 12 ani; 14 ani.

Dacă salariul dumneavoastră este mai mic decât salariul minim stabilit în Contractul Colectiv Național de Muncă (CCNL – Contratto Collettivo Nazionale di Lavoro) sau dacă nu ați primit sporul de vechime, deși vi s-ar fi cuvenit, vă sfătuim să vă prezentați la cel mai apropiat centru de asistență fiscală – CAF și Patronat.

Tabele salariale pentru lucrătorii casnici (menajere, bone, asistente familiale), în funcție de nivelul de încadrare, le puteți afla citind articolul: Salariile în 2021 pentru lucrătorii casnici din Italia (menajere, bone, asistente familiale).

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În Contractul Colectiv Național de Muncă (CCNL) valabil în anul 2021, sunt specificate toate informațiile care țin de drepturile și îndatoririle asistentelor familiale (îngrijitoarelor), menajerelor și bonelor care prestează servicii de asistență personală și casnică în Italia. Din contractul colectiv de muncă se poate afla valoarea retribuțiilor, orarul de muncă, zilele libere și perioada concediului de odihnă, drepturile lucrătorilor în caz de boală, perioada de preaviz în caz de concediere, și altele.

Contractul prevede mai multe niveluri de încadrare (în funcție de care se primește salariul corespunzător), bazate pe sarcinile și experiența de lucru a angajatului. În contractul de muncă nivelurile de încadrare sunt indicate prin litere, de la litera A la litera DS. Despre nivelurile de încadrare puteți afla mai multe aici.

Reamintim că noul contract colectiv de muncă la nivel naţional din Italia a intrat în vigoare la 1 octombrie 2020 și îl puteți consulta aici.