Un simplu comentariu publicat la o postare pe Facebook, într-o notă sarcastică, i-a adus probleme legale unui șofer român din Italia care a ajuns astfel să fie cercetat de autorități pentru „defăimare agravată”.
Gigel Crucianu, în vârstă de 43 de ani și originar din Tecuci, este rezident într-o localitate de lângă Veneția și lucrează ca șofer pe camion în regiunea Veneto. În data de 14 decembrie 2019, citind o știre publicată pe pagina Facebook „Occhio Sandonatese” referitoare la un instrument radar de măsurare a vitezei, conaționalul nostru a lăsat un comentariu puțin mai îndrăzneț, dar evident plin de sarcasm.
„Hoții fură noaptea, polițiștii („vigili” este cuvântul folosit în italiană, deci poate fi interpretat atât ca „polițiștii”, cât și în alte sensuri – n.r.) fură ziua”, a scris șoferul român în comentariul său.
Sâmbătă, 4 ianuarie 2020, la trei săptămâni de la publicarea acelui comentariu aparent inofensiv, Gigel Crucianu a fost chemat la sediul Poliției Locale din San Donà di Piave din provincia Veneția pentru a fi identificat în vederea începerii anchetei preliminare pentru infracțiunea de „defăimare agravată”, așa cum scrie în procesul verbal.
„În acest scop, persoana respectivă a fost invitată să declare propriile generalități și orice altceva ar putea fi de folos la identificare, în urma avizului despre consecințele penale la care se expune cine refuză să dea propriile generalități sau le dă false”, scrie în procesul verbal.
„Este o mașină cu un fel de radar și circulă unde e limită de 30 și 50. Te ia din mers, nici nu îi vezi”, ne-a spus șoferul român, justificând astfel motivul pentru care a publicat acel comentariu la postarea respectivă.
„O să caut un avocat, deocamdată mi-a dat unul din oficiu (…) nu mai avem dreptul la liberă exprimare”, a mai adăugat conaționalul nostru.
Din păcate, nu este singurul caz de acest gen din Italia, multe alte persoane, de-a lungul timpului, au fost anchetate pentru astfel de comentarii. Unele au scăpat doar cu o amendă, altele (puține) au fost condamnate și la muncă în folosul comunității, dar cert este că astfel de afirmații pot fi interpretate ca fiind o încălcare a articolului 595 din Codul Penal italian care prevede:
„Oricine (…) comunicând cu mai multe persoane, ofensează reputația altei persoane, este pedepsit cu închisoare până la un an sau amendă până la 1.032 de euro.
Dacă ofensa constă în atribuirea unui fapt specific, pedeapsa este închisoare până la doi ani sau o amendă de până la 2.065 euro.
Dacă ofensa a fost făcută prin intermediul presei sau prin orice alt mijloc de publicitate sau print-un act public, pedeapsa este închisoare de la șase luni la trei ani sau o amendă de cel puțin 516 euro.
Dacă ofensa este îndreptată către un organ politic, administrativ sau judiciar, ori către o reprezentanță a acestuia sau către o autoritate stabilită într-un colegiu, sancțiunile sunt majorate.”