Senatul României respinge în mod vehement procedura de urgență pentru proiectele de lege privind grațierea.

- Conținut sponsorizat -

Conform Agerpres, Senatul României a respins miercuri, 1 februarie, 2017, procedura de urgență solicitată de Guvernul Grindeanu pentru proiectele de lege cu privire la grațiere.

Șerban Nicolae, senator PSD și liderul grupului de senatori PSD, contrazice dorința premierului Grindeanu de a trece legea grațierii prin Parlament în procedură de urgență.

„Calendarul pe care l-am propus și care a fost însușit de Biroul permanent este unul care răspunde cu celeritate necesităților de a legifera în chestiuni care țin de o presiune venită de la deciziile CEDO și, în același timp însă, excede solicitării Guvernului de procedură de urgență. De aceea, chiar dacă Guvernul bănuiesc că își menține punctul de vedere, (…) grupul PSD vă propune să aprobați calendarul în sensul în care avizarea se face până pe 14 februarie — e vorba despre Comisia pentru constituționalitate și Comisia pentru drepturile omului, (…) urmând ca până la 21 februarie să dăm raportul pe fiecare dintre aceste proiecte legislative”, a declarat Șerban Nicolae.

În același timp, senatorul USR Vlad Alexandrescu cere cel puțin 60 de zile pentru a analiza această lege: „Este vorba de legea grațierii pe care dl Grindeanu a vrut inițial să o producă prin OUG, dar după dezbatere și manifestații din stradă au ajuns azi în Senatul din România. E bine că acest lucru s-a întâmplat. Deci e vorba de o materie extrem de delicată. E o chestiune care necesită o atenție deosebită. Trebuie să vedem cine va fi eliberat. Consider că două săptămâni e inadmisibil de scurt. Solicit un termen de 60 zile”.

Alexandrescu a dat startul, prin discursul său, unui protest în toată regula în Senat din partea senatorilor PNL și USR care s-au ridicat în picioare și au început să bată cu pumnii în mese, arătând afișe pe care scriau: „Tupeu de borfaș„, „Noaptea ca hoții!” sau „Alegeri anticipate” dar și caricaturi cu Guvernul Grindeanu.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Discursul lui Vlad Alexandrescu a fost întrerupt de șeful senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a cerut secretarului să îi taie microfonul senatorului USR.

„Luarea dvs de cuvânt nu se încadrează în ordinea de zi aprobată. Vă rog să tăiați microfonul, dl secretar general. Domnule senator vă rog să respectați regulamentul”, s-a revoltat Tăriceanu, la rândul său.

Pe ordinea de zi a Senatului pentru această ședință se aflau stabilirea Biroului permanent, proiectul de lege al grațierii și cele două ordonanțe de urgență cu privire la modificarea legislației penale, adoptate de guvern marți seara, 31 ianuarie, 2017.

În urma votului în Plenul Senatului, discutarea proiectului de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate în procedură de urgență a fost respinsă cu 8 voturi „PENTRU!” și 99 de voturi „ÎMPOTRIVĂ”.

Ulterior, Senatul a respins și procedura de urgență pentru proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu 4 voturi „PENTRU” și 104 voturi „ÎMPOTRIVĂ”.

- Continuarea după publicitate -

Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvernul Grindeanu a fost deja publicată în Monitorul Oficial, încă de ieri seară, 31 ianuarie, iar conform actului normativ, modificările aduse Codului Penal vor intra în vigoare la 10 zile după apariţie. Modificările Codului de Procedură Penală, în schimb, au intrat în vigoare imediat.

Această decizie a Guvernului Grindeanu a scos din nou lumea în stradă, în această seară, în mai multe orașe din țară, numărul manifestanților speculându-se a fi undeva între 45.000 și 60.000 în București și circa 200.000, în total, în toată țara. Privesc.eu transmite în direct protestul acestora de la București, la această oră, pe pagina Facebook a site-ului.

Reamintim că, în conformitate cu Articolul 115 din Constituția României, „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”. Iată ce mai cuprinde acest articol din Constituție.

ARTICOLUL 115
(1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.
(2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul şi data până la care se pot emite ordonanţe.

- Continuarea după publicitate -

(3) Dacă legea de abilitare o cere, ordonanţele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.

(4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

(5) Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1) .

(6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.

- Continuarea după publicitate -

(7) Ordonanţele cu care Parlamentul a fost sesizat se aprobă sau se resping printr-o lege în care vor fi cuprinse şi ordonanţele ale căror efecte au încetat potrivit alineatului (3) .

(8) Prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei.