Salerno – copil român de 7 ani internat în condiții grave pentru meningită. Numeroase victimele ale infecției cu meningococ în toată Italia

- Conținut sponsorizat -

Un copil de 7 ani de origine română a fost adus de mama sa la secția Urgențe a spitalului San Giovanni di Dio e Ruggi d’Aragona din Salerno, ieri dimineață, 17 martie, în jurul orei 6:30, prezentând simptome de febră, dureri de urechi, greață și vărsături.

Medicul, analizând simptomele copilului, a cerut ca acesta să fie vizitat imediat de un medic specialist al secției de boli infecțioase a spitalului, activând totodată protocolul pentru cazuri de meningită.

Suspiciunea medicului a fost confirmată în urma testelor de specialitate care au arătat că micuțul nostru conațional are meningită de tip C iar copilul a fost internat în secția Boli Infecțioase a spitalului. Despre acest caz au fost informate și autoritățile sanitare teritoriale care monitorizează toate cazurile de acest tip pentru evitarea izbucnirii unei epidemii.

Copilul român este elev la școala elementară Calcedonia din Salerno iar autoritățile medicale au dat startul măsurilor de prevenire pentru personalul școlii și pentru colegii de clasă ai copilului român, care sunt în total 18, scrie Il Mattino.

Nu este primul copil român care se îmbolnăvește de meningită în Italia, o fetiță de doar 7 luni de origine română fiind internată în condiții grave, din luna februarie a acestui an, la spitalul Buzzi din Milano.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Fetița este încă în stare gravă dar stabilizată”, a explicat pentru agenția AskaNews medicul pediatru Zuccotti de la spitalul Buzzi, citat de Consumatrici.it.

Foarte multe cazuri de meningită înregistrate în Italia, în ultimele luni, printre care și câteva decese. Tot în Milano, profesoara Vittoria Patti, cetățeană italiană în vârstă de 54 de ani, a decedat în data de 9 februarie 2017 în urma unei infecții cu meningococ.

În data de 6 februarie 2017, murea un tânăr de 25 de ani din Napoli, Gennaro Confora. În data de 12 ianuarie 2017, la spitalul Civil din Brescia moare o fetiță de 5 ani de origini pakistaneze, tot din cauza meningitei. Fetița trăia cu familia sa în localitatea Gardone Val Trompia din provincia Brescia.

În prima zi a acestui an, la spitalul Umberto I din Roma, meningita făcea o altă victimă, un bărbat de 50 de ani din Altrai, provincia Frosinone. Alte decese au avut loc și la sfârșitul anului 2016, în Firenze și Milano.

Cea mai recentă victimă a meningitei este un bărbat de 33 de ani din Piacenza, Anselmo Cassi, jucător amator de fotbal dar foarte cunoscut în zonă. Anselmo a murit în jurul orei 23:30 din seara zilei de 17 martie 2017, la spitalul Castel San Giovanni din Piacenza.

- Continuarea după publicitate -

Deși numărul de decese și de cazuri de infecție cu meningococ este îngrijorător și s-a creat panică în rândul cetățenilor italieni, autoritățile sanitare declară că nu există motive de alarmare și că totul este sub control.

„Situația se află sub control, nu există nicio urgență sau alarmă”, a declarat pentru Piacenza24.eu Guido Pedrazzini, directorul de la AUSL din Piacenza, în urma decesului tânărului fotbalist de 33 de ani.

„Contaminarea are loc numai prin intermediul salivei sau stropi de salivă și este posibilă și o contaminare mai puțin directă în contextul în care vă aflați într-un spațiu închis, timp de mai multe ore, cu o persoană bolnavă de meningită”, a mai adăugat Pedrazzini.

Conform site-ului Ce se întâmplă, doctore?, există două tipuri de meningită:

- Continuarea după publicitate -
  • Meningită virală – este cea mai frecventă formă şi nu prezintă simptome grave. În cazurile severe, aceasta poate duce la febră şi frisoane. Meningita virală afectează anual 80-92% din copiii mici şi sugari. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate.
  • Meningită bacteriană – este cauzată de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii localizate la nivelul gâtului şi la nivel nazal, fără a provoca afecţiuni. Însă, ele pot cauza meningită în cazul în care ajung în fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge). Streptococul de grup B şi Listeria monocytogenes sunt alte două bacterii ce pot cauza meningită. În cele mai multe cazuri, meningita cauzată de Streptococul de grup B a fost regăsită în rândul nou-născuţilor, numita meningita neonatală, iar cea cauzata de Listeria în rândul adulţilor în vârstă. Meningita bacteriană este rară, însă foarte periculoasă şi poate fi transmisă prin intermediul secreţiilor nazale şi a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecţiuni ale creierului sau chiar deces.

De asemenea, meningita poate fi cauzată  şi de anumite medicamente, însă astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite.

Trebuie ţinut cont că meningita este o boală contagioasă iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chair sărut.

Simptomele meningitei

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Gât înţepenit şi durere în zona cervical
  • Febră
  • Dureri de cap
  • Stări de vomă
  • Somnolenţă
  • Dureri musculare
  • Frisoane
  • Fotofobie

În cazul copiilor pot apărea iritaţiile pe piele, refuzul de a mânca şi plânsetele, chiar și atunci când sunt ținuți în brațe.

- Continuarea după publicitate -

Când trebuie să ne prezentăm la medic

Este foarte important să mergeţi la consult de specialitate imediat ce observaţi simptomele descrise mai sus deoarece numai un medic poate stabili cu exactitate dacă este meningită şi, dacă da, ce tip este şi ce tratament se impune.

Prevenție meningită

Pentru a preveni îmbolnăvirea de meningită, este important ca părinții să le ofere copiilor vaccinurile necesare pentru imunizare.
Nu toate tipurile de meningită pot fi prevenite prin vaccinare, însă vaccinarea este un mod eficient de profilaxie. Există mai multe tipuri de vaccinuri împotriva meningitei şi anume:
•  vaccinul împotriva pojarului, a oreionului şi a rubeolei, administrat de rutină la copiii de 12 luni-15 luni.
•    vaccinul împotriva varicelei (vărsatul de vânt), recomandat la copii cu vârste mai mici de 18 luni, la copii mai mari, adolescenţi şi la adulţi care nu au avut vărsat de vânt.
•  vaccinul HIb (anti Haemophilus influenzae de tip B) se recomandă la toţi copiii cu vârste între 2 luni-5 ani, la toate persoanele cu vârste peste 5 ani care au siclemie (anemie cu hematii în seceră) sau au sistemul imunitar slăbit.
•  vaccinul meningococic  este recomandat la persoanele cu risc crescut de infecţie, precum vârstnicii, copiii şi adulţii cu sistemul imunitar slăbit.  Administrarea vaccinului nu îi va oferi copilului imunitate pentru tot restul vieţii împotriva meningitei deoarece aceasta poate fi cauzată şi de alte bacterii şi virusuri. Acest vaccin se va administra intramuscular si va proteja nou-născutii după 2-3 doze în proporţie de 95%, fiind în special recomandat celor trecuţi de vârsta de 2 luni.

Sursă informații despre meningită: Ce se întâmplă, doctore?