Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România a decis recent că persoanele care vor sosi din 17 state europene nu vor mai intra în carantină sau autoizolare, iar zborurile către şi dinspre ţările respective se vor relua, hotărârea fiind aplicată începând cu 15 iunie. Țări precum Italia, Spania sau Marea Britanie, nu se regăsesc pe această listă. În consecință, cetățenii care se întorc din aceste state vor intra în izolare la domiciliu și după această dată.
Am întrebat românii care trăiesc în Italia ce părere au despre această decizie a autorităților din țara noastră, iar numărul celor care au participat benevol la sondajul nostru a fost unul copleșitor. Din aproape 14.000 de participanți, 88% au considerat incorectă decizia autorităților române ca persoanele care se întorc din Italia să intre în izolare la domiciliu după data de 15 iunie și doar 12% s-au declarat satisfăcuți de această măsură.
„Cred că ar trebui să se țină cont și de provinciile de unde se întorc. Eu, de exemplu, vin din zona centru-sud a Italiei, regiunea Molise. Aici am avut cele mai puține cazuri din toată Italia. Iar în comuna unde sunt rezidentă nu a fost nici un caz. Am făcut aproape 3 luni de carantină, și nu cred că ar fi cazul să fac autoizolare la întoarcere în țară”, ne-a scris Cornelia Enache.
L-am contactat pe medicul român Florin Puflea, specialist în anestezie și terapie intensivă, care își desfășoară activitatea într-un spital din Verona.
În ultimele luni acesta a lucrat îndeaproape cu bolnavi infectați cu Covid-19, iar părerea dumnealui este că România a luat o decizie înțeleaptă, prin care încearcă să prevină și să elimine pe cât posibil orice posibilitate de îmbolnăvire a populației în momentul de față:
„Statul român a luat decizii de prevenire a răspândirii noului tip de coronavirus în baza datelor epidemiologice internaționale. Aceste decizii trebuie respectate. Este o situație neplăcută pentru toată populația dar binele comun trebuie să fie mai presus de cel personal. O eventuală creștere a cazurilor precum acum două luni ar fi un dezastru total pentru toată populația din punct de vedere sanitar, social și economic.
Trebuie explicat foarte clar că nu este o boală precum gripa. În jur de 5-10% din cei infectați fac o pneumonie care trebuie tratată în spital, pe secția de terapie intensivă (formele grave). Spre exemplu, dintr-o populație de 1 milion, 10% dintre cei contaminați ar fi prea mulți de tratat în spitale.
România are în jur de 1.500 locuri de ATI, Italia în jur de 5.000 de locuri de ATI. România are în jur de 17-18 milioane de locuitori, dacă virusul se răspândește într-un caz fericit la 10% din populație (1,7-1,8 milioane de persoane) și din aceștia în jur de 5-10% au nevoie de tratament în spital, ce facem? În felul acesta riscăm să aveam un număr de pacienți extrem de mare față de capacitățile spitalelor noastre.”
„Vă este teamă de cei care se întorc din Italia și Spania să nu aducă virusul, dar la cei care au plecat la muncă în Germania în plină pandemie nu v-ați gândit că s-ar putea îmbolnăvi? În Italia, deși foarte grav lovită de virus, totul a reintrat în normal, pe când și în România?”, întreabă Mariana Codău, o româncă din Peninsulă.
Să sperăm că vom afla cu toții răspunsul cât mai curând.