Români întorși definitiv în țară din Italia: „Nu puteam face o alegere mai bună!”

- Conținut sponsorizat -

Banii trimiși de românii plecați la muncă în străinătate constituie de mult timp principala sursă economică a țării, dar o bogăție și mai mare pentru România o constituie românii care hotărăsc să se întoarcă definitiv în patrie.

Aceștia nu vin doar cu bani, ci și cu o altă mentalitate, una occidentală, bazată pe antreprenoriat. Este și cazul a doi conaționali din Borșa, Maramureș, care s-au întors acasă după mulți ani petrecuți în Italia, relatează Observator.

Viorel Mâț a plecat în Italia în anul 1999, pentru a-și construi un viitor. „În Borșa nu era prea mare lucru de făcut”

A lucrat aproape 10 ani în Italia, la o fabrică unde se producea talpă de încălțăminte de trekking. Acolo a văzut că 40% din producţie se duce spre România și așa i-a încolţit gândul să se întoarcă acasă.

În anul 2009 a făcut prima încercare, dar s-a lovit ca de un zid de lipsa infrastructurii şi a forţei de muncă.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

S-a întors definitiv în țară anul trecut şi spune că ceea ce a găsit l-a uimit. „Cu totul şi cu totul altă Borşa! Din toate punctele de vedere!”

Viorel Mâț. Sursa foto: captură video

El deține în prezent o firmă care se ocupă cu tăbăcirea și finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor.

Sursa foto: captură video Observator

Un alt român întors acasă este tânărul Roberto Timiș

Roberto are 22 de ani și mare parte dintre ei și i-a petrecut în Italia. S-a întors în țară împreună cu părinții.

„Ne-am întors în februarie 2020, când au explodat cazurile de COVID în Italia. Am decis împreună cu tata şi cu fratele meu că e mai bine să stăm pentru câteva luni acasă”, a spus Roberto pentru sursa citată.

- Continuarea după publicitate -
Roberto Timiș. Sursa foto: captură video Observator

Familia Timiș are o afacere pe care practic a mutat-o în cele din urmă din Italia în România. Fabrică standuri din lemn pentru diferite târguri din întreaga Europă.

Acum se lucrează la standurile pentru cel mai mare târg de fructe din lume care va avea loc la Berlin. Ca experiență în domeniu, însă, Roberto amintește de cele 24 de căsuțe pe apă construite de firma sa în Maldive sau la târgurile din Madrid, Berlin, Frankfurt și Stuttgart.

Interior din fabrica familiei Timiș. Sursa foto: captură video Observator

Concluzia sa este că tot acasă, la Borșa, e mai bine. „Sunt fericit că am făcut această alegere.” Cu privire la încasările de anul trecut, a declarat: „A fost de două ori mai bine față de Italia”, a mărturisit tânărul antreprenor.

„De la dorinţa de a pleca în străinătate şi de a nu mai veni niciodată, din anii ’80, încet, încet s-a mers pe trendul ‘Mă duc, câştig, vin acasă şi îmi fac ceva’. Astăzi, foarte multă lume vine acasă. Numărul celor care revin şi se restabilesc în Borşa e mai mare decât al celor care pleacă. Iar plecarea acum se face în mare parte doar sezonier”, a afirmat Ion Sorin Timiș, primar al localității Borșa.

- Mai multe după publicitate -