Aurora Avasilichioaie, în vârstă de 53 de ani, rezidentă la Ivrea, în provincia Torino, a decedat la spital după ce s-a aventurat într-o excursie pe Muntele Zerbion, fără încălțăminte adecvată condițiilor de iarnă și a fost găsită de salvamontiști în noaptea de duminică spre luni, 11 aprilie, căzută la pământ, pe o potecă.
Aurora a fost găsită la altitudinea de 2.400 de metri, în stare de hipotermie severă, pe poteca ce coboară spre Barmasc, în Val d’Ayas. A fost transportată la un spital din Lausanne (Elveția), dar medicii nu i-au mai putut salva viața, informează Torino Today.
Familia a cerut restituirea trupului neînsuflețit pentru a-l transporta în România, după efectuarea autopsiei dispuse de autoritățile elvețiene. Conform datelor de pe profilul Facebook, conaționala noastră era originară din Vicovu de Sus, cu domiciliul la Rădăuți, în județul Suceava.
Inițial, presa italiană a transmis că ar fi avut 44 de ani, dar se pare că a fost o eroare, Aurora avea 53 de ani, lucra ca îngrijitoare la Ivrea și duminică după-amiază a plecat de la Canavese pentru a efectua o excursie pe un traseu pe care îl mai făcuse în trecut, dar în condiții de vară.
Îmbrăcată cu haine lejere și pantofi de drumeție a reușit să ajungă în vârf, dar pe parcursul coborârii s-a blocat pe poteca înzăpezită, în zona Col Portola, la aproximativ 2.400 de metri altitudine.
Odată cu apusul soarelui, femeia a început să simtă frigul și l-a contactat pe soțul ei, care se află în România. I-a trimis poziția GPS care a fost apoi transmisă echipelor de salvamontiști din Valle d’Aosta.
Alerta a fost declanșată în jurul orei 21:00, iar operațiunile de salvare s-au încheiat în jurul orei 3:30. Conaționala noastră a fost găsită de salvamontiști întinsă la pământ, pe o potecă, în stare de inconștiență, iar lângă ea avea o torță încă aprinsă. Intervenția a fost dificilă din cauza întunericului și a zăpezii.
Deși prezenta semne vitale, românca nu și-a revenit decât atunci când a ajuns la spitalul din Lausanne (Elveția), cu elicopterul Air Zermatt care este autorizat pentru zbor de noapte.
„Dacă ar fi avut bocanci cu lanțuri antialunecare coborârea ei ar fi fost mult mai sigură și mult mai ușoară”, au transmis salvatorii.