După 20 de ani în Italia, o familie de români a creat un colț de rai în România

În urmă cu 20 de ani, familia Bârsan din Motru Sec, județul Gorj, a plecat în Italia cu un vis clar: să își construiască o casă în comuna natală și să își asigure un trai decent.

După mulți ani de muncă în străinătate, acest vis a devenit realitate, dar în mod surprinzător, casa construită cu atâta trudă nu a devenit locuința lor permanentă, ci o cabană primitoare pentru turiști, relatează publicația Pandurul.

271f898b57ba608c8620876cb63386b31bb368a2
Sursa foto: Pandurul

În 2004, Mihai Bârsan, împreună cu soția și copiii săi, au decis să plece în Italia din cauza lipsei unui loc de muncă stabil în țară:

„Pentru că nu aveam serviciu în 2004, am decis că este timpul să plec împreună cu familia la muncă în Italia ca să ne facem și noi o casă și o gospodărie”, a povestit Mihai Bârsan.

După ani de muncă grea și economisire, familia a reușit să ridice casa mult dorită în localitatea Motru Sec. Totuși, în momentul în care construcția a fost finalizată, fiica lui Mihai a venit cu o idee neașteptată: să închirieze casa turiștilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Deși inițial reticent, Mihai a acceptat propunerea, iar casa familiei a devenit „Cabana lui Foardă”, numită astfel după porecla din copilărie a lui Mihai:

„Fata mea a zis să o închiriem turiștilor. Eu nu am prea fost de acord la început, dar am zis să încercăm. A făcut poze, a pus-o pe toate site-urile și clienții au început să apară. De doi ani de zile facem turism în casa care trebuia să fie a noastră”, a adăugat Mihai Bârsan.

Situată în inima naturii, cabana a devenit rapid un loc de refugiu pentru cei care doresc să se deconecteze de la agitația cotidiană. Deși zona este lipsită de semnal telefonic, internet și chiar de curent electric convențional, turiștii sunt atrași de simplitatea și autenticitatea locului:

„Le trimitem oamenilor codul sau un clip video cum să intre în cabană și noi venim peste o zi, două. Nu am avut niciodată probleme cu turiștii. Nu avem semnal pe telefon aici, nu avem internet, iar curent electric avem de la panourile solare”, a explicat Mihai.

02183b668fe0a96c6c02310325d940ac21b4cac9
Sursa foto: Pandurul

Cu toate acestea, cei mai mulți oaspeți care ajung la „Cabana lui Foardă” sunt străini, în special din Cehia și Germania. Aceștia sunt atrași de peisajele superbe din Valea Cernei și de posibilitățile de explorare a zonei, inclusiv plimbări cu mașini de teren sau vizite la stânele locale:

„Românii vor de obicei să stea o zi, dar când ajung aici se răzgândesc”, a observat Mihai. În plus, turiștii sunt încântați de bucatele tradiționale pregătite de soția sa, precum sarmale, tocăniță de oaie și pastramă pe plasă de lemn de alun.

Deși turismul a devenit o sursă importantă de venit, familia Bârsan nu a renunțat complet la viața din Italia. Ei continuă să lucreze în domeniul viticol, iar în restul anului, cabana este gestionată de o tânără din sat.

Cu toate acestea, planurile lor de extindere sunt ambițioase. „Lucrăm la o cabană A Frame de 270 de mp și dacă totul va fi bine o să continuăm să ne extindem”, a dezvăluit Mihai.

O noapte de cazare la „Cabana lui Foardă” costă 150 de lei de persoană, iar experiența oferită aici promite să fie una de neuitat, în mijlocul naturii sălbatice și departe de agitația urbană. Familia Bârsan speră ca, în viitor, turismul să devină suficient de prosper încât să le permită să se întoarcă definitiv acasă, în Motru Sec.