Compania aeriană Alitalia efectuează astăzi ultimul său zbor. Mii de oameni rămân fără un loc de muncă

- Conținut sponsorizat -

Joi, 14 octombrie, compania de transport aerian Alitalia efectuează ultimul său zbor. Compania urmează să fie înlocuită de ITA (Italia Trasporto Aereo SpA), o companie mai mică, cu un logo diferit.

Zborul Cagliari – Roma, cu aterizare pe aeroportul din Fiumicino, la ora 23.10, va fi zborul care va încheia 74 de ani de istorie Alitalia, compania aeriană națională care în ultimii douăzeci de ani a beneficiat de aproximativ 12 miliarde de euro din resurse publice.

ITA va demara activitatea vineri, 15 octombrie.

ITA va opera cu mai puţin de jumătate din flota Alitalia şi va fi singura companie care va putea prelua părţi limitate din operaţiunile Alitalia de manipulare şi mentenanţă. Vor fi puse la dispoziția angajaților doar 2.800 de locuri de muncă, față de 11.000 cât avea Alitalia.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Incertitudinea asupra viitorului a mii de muncitori a stârnit proteste la Roma.

«Nu trebuia să existe concedieri. Toți lucrătorii (Alitalia) trebuiau „încărcați” la bord», a declarat șeful sindicatului CISL, Andrea Cuccello, adăugând că guvernul va trebui să prelungească timp de trei ani un sistem de concediere pentru mai mult de 7.500 de lucrători.

Câteva sute de oameni s-au adunat în această dimineață, în afara Terminalului 3 al Aeroportului Leonardo da Vinci din Fiumicino. „Demnitate, muncă” și „Suntem Alitalia” au fost printre sloganurile manifestanților, însoțite de aplauzele celor prezenți și de asemenea, a mai multor pasageri.

Fondată în urmă cu 74 de ani, Alitalia a fost cunoscută de italieni ca „freccia alata” – sau „săgeata înaripată”. Din 1964 compania a fost și transportatorul aerian oficial al Papei.

Compania aeriană şi-a petrecut ultimele decenii în pragul colapsului, perioadă în care autorităţile au încheiat alianţe cu investitori şi alţi transportatori globali.

- Continuarea după publicitate -

În 2017, Alitalia a fost plasată sub administrare specială, după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi a salariilor. Compania a supraviețuit datorită creditelor acordate de statul italian.