După ce v-am prezentat informațiile referitoare la ”Bonus Bebè 2017”, ”Bonus Nido 2017” și ”Bonus Mamme Domani 2017”, a sosit vremea să vorbim și despre ”Bonus Baby Sitter e Asilo Nido 2017” care mai este numit și ”Voucher baby sitting – asili nido”.
Căror mame se acordă acest bonus?
Bonusul Baby Sitter e Asilo Nido 2017 se acordă unei singure categorii de mame, mai exact acelor mame care aveau un loc de muncă înainte de nașterea copilului iar după nașterea acestuia odată terminat concediul de maternitate (în general 3 luni), decid să renunțe la concediul parental la care au dreptul pentru creșterea copilului, și se întorc la servici.
Au dreptul la acest bonus:
- mamele angajate la instituții de stat sau private;
- mamele înscrise la gestiunea separată INPS;
- mamele libere profesioniste, neînscrise la alte forme de providență socială;
- mamele care lucrează în autonomie dar nu sunt parasubordonate prin contract (deci nu sunt înscrise la gestiunea separată INPS) și mamele antreprenoare.
Ce sumă și pe cât timp se oferă?
Pentru a veni în ajutorul acestor mame cu cheltuielile pentru grădinița copilului sau pentru baby sitter, statul italian le acordă suma de 600 de euro lunar pe o perioadă de 6 luni, sub forma unor bonuri pentru baby sitter sau sub forma plății directe către grădinița unde este înscris copilul.
Dacă, după ieșirea din concediul de maternitate, mama decide să înscrie copilul la grădiniță și să se întoarcă la muncă, va trebui să ceară de la grădiniță o adeverință sau o dovadă că a înscris copilul, dovadă cu care se va prezenta la INPS pentru a face cererea pentru bonus. Odată verificat totul și aprobată cererea, INPS va face plata direct în contul grădiniței.
De menționat că grădinița la care copilul va fi înscris trebuie să fie una din cele prezentate în lista structurilor acreditate prezentă pe site-ul INPS și care poate fi văzută aici. De asemenea, costul lunar al serviciilor oferite de grădiniță nu trebuie să depășească 600 de euro.
În cazul în care mama decide să angajeze un baby sitter pentru copil, INPS va pune la dispoziția acesteia, timp de 6 luni, un voucher în valoare de 600 de euro pentru fiecare lună. În cazul mamelor care nu sunt înscrise la gestiunea separată INPS și pentru mamele antreprenoare, aceste bonuri se vor acorda doar pentru o perioadă de 3 luni.
ATENȚIE: mamele trebuie să preia bonurile de la INPS în maxim 120 de zile de când au primit confirmarea că cererea lor a fost aprobată. După 120 de zile, se consideră că mama a renunțat la acest ajutor.
Cum se depune cererea?
Pentru a primi acest ajutor, mamele vor trebui să trimită o cerere în mod telematic la INPS după data de 1 ianuarie, 2017, prin care să ceară acest drept. Cererea va trebui trimisă printr-una din următoarele metode:
- online, de pe portalul INPS: dacă aveți codul PIN, vă puteți conecta pe site-ul INPS și depune cererea de acolo. Dacă nu aveți un cod PIN, puteți să cereți unul de la această adresă: https://serviziweb2.inps.it/RichiestaPin/jsp/menu.jsp;
- la numărul verde INPS: 803 164 – gratis de pe telefon fix sau 06 164 164 cu plată de pe celular;
- adresându-vă unui CAF sau Patronat care vor prelua cererea dumneavoastră și o vor transmite la INPS.
În plus, vă reamintim că, dacă îndepliniți condițiile necesare, veți putea depune cerere, de asemenea, și pentru celelalte ajutoare pentru familiile cu nou-născuți sau copii la grădiniță, cum ar fi ”Bonus Bebè 2017”, ”Bonus Nido 2017” sau ”Bonus Mamme Domani 2017”.
Alte articole care v-ar putea interesa:
- Salarii neplătite în Italia: iată ce puteți face!
- Drepturile angajaților cu contract de muncă parțial (part-time) în Italia
- Alocația europeană pentru copiii ai căror părinți muncesc în străinătate.
- Concediul medical plătit pentru muncitorii din Italia – informații generale.
- Pensia sau alocația socială pentru românii care locuiesc de cel puțin 10 ani în Italia.
- Pensia comunitară – află cum poți beneficia de pensie pentru anii lucrați în alte state UE
- 1 Noiembrie și alte sărbători plătite în Italia
- Al treisprezecelea salariu sau „tredicessima” pentru muncitorii din Italia.
- ”Trattamento di fine rapporto” sau ”TFR” – Ce este, cum se calculează și cine are dreptul la acești bani?
- Tot ce trebuie să știm când suntem concediați de la un loc de muncă din Italia.
- Demisia de la un loc de muncă în Italia. Iată ce trebuie să știm!
- NASpI 2017 – informații actualizate despre indemnizația de șomaj din Italia
- Informații despre cum se poate obține recunoașterea diplomei de studiu sau a calificărilor profesionale în Italia
- Cine sunt, ce fac și cum trăiesc îngrijitoarele de bătrâni din familiile italiane.
- „Badante” în Italia – informații despre drepturi și îndatoriri.
- Cum poți beneficia de asistență medicală gratuită în Italia dacă ai doar rezidență temporară?
- Accidentele de muncă și bolile profesionale – drepturile lucrătorilor români din Italia