Badante și menajere în Italia, controale efectuate de Garda Financiară și INPS pentru reducerea evaziunii fiscale

- Conținut sponsorizat -

Potrivit prevederilor legale existente în Italia, personalul casnic și de îngrijire are obligația de a plăti impozit pe veniturile salariale. În cazul acestei categorii profesionale, impozitul pe veniturile din salarii nu se reține de către angajator, spre a fi virat ulterior către bugetul statului.

Autoritățile fiscale italiene au intensificat eforturile de a depista persoanele care lucrează în calitate de „colf” (menajere) și „badanti” (îngrijitoare) și care nu își declară veniturile, informează Roma News.

Conform ultimelor verificări efectuate de către „Guardia di Finanza” și INPS, s-a constatat că multe persoane cu contracte și contribuții regulate nu și-au prezentat declarația de venit anuală.

Datele arată că, în perioada 2016-2021, acești lucrători nu au declarat venituri în valoare totală de 7.570.000 euro.

Deși majoritatea acestor persoane aveau contracte și contribuții în regulă, nu au respectat obligațiile fiscale, cauzând astfel pierderi semnificative pentru bugetul statului.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Situația a fost identificată la nivel național și pare să fie în creștere, în special printre lucrătorii casnici.

Reglementările stipulează că, dacă venitul depășește 8.174 euro, persoanele sunt obligate să prezinte un anumit formular fiscal (modelul 730). Cei care nu fac acest lucru pot fi sancționați pentru evaziune fiscală.

Pentru a identifica evazioniștii, autoritățile folosesc datele disponibile în registrul fiscal și la INPS

Baza de date INPS conține informații despre contractele de muncă înregistrate online și despre contribuțiile pe care familiile le plătesc pentru angajații lor. Aceste date vor fi comparate cu declarațiile fiscale prezentate și cu plățile efectuate.

Dacă există contribuții plătite de o familie pentru un îngrijitor sau o menajeră, dar nu există o declarație fiscală corespunzătoare, lucrătorul va fi contactat de Fiscul italian (Agenzia delle Entrate) pentru a clarifica situația.

- Continuarea după publicitate -

Este de remarcat faptul că în domeniul muncii casnice, un bonus de 100 de euro pe salariu poate fi primit doar după prezentarea declarației fiscale.

Așadar, prin prezentarea formularului corespunzător, lucrătorii casnici care au câștigat până la 15.000 euro pe an pot beneficia de un bonus anual de 1.200 euro.

Astfel, declararea veniturilor este benefică nu doar pentru stat, ci și pentru lucrători, care pot accesa astfel de bonusuri și evită posibile litigii cu Fiscul.

Intensificarea controalelor în acest domeniu i-ar putea determina pe anumiți lucrători să accepte forme de muncă nedeclarată, lipsite de orice formă de protecție.

- Continuarea după publicitate -

Lucrătorii din domeniul casnic/ de îngrijire reprezintă o categorie vulnerabilă, care se confruntă, în situații extreme, cu probleme precum sindromul burnout sau sindromul Italia.

Printre cele mai răspândite probleme se remarcă: salariul inferior muncii efectiv prestate ( în contextul încadrării într-o treaptă inferioară și/sau întocmirii unui contract part time, deși în realitate angajatul are un program normal – munca la gri), neplata orelor suplimentare, dar și dificultatea de a dovedi efectuarea de ore suplimentare, a muncii efectiv prestate, în eventualitatea unui litigiu etc.