Avocat italian, mesaj pentru români: „Ați venit în Italia să fiți persoane demne și libere, apărați-vă și cereți-vă drepturile!”

- Conținut sponsorizat -

Drepturile fundamentale ale muncitorilor români din Italia a fost tema discuțiilor din cadrul conferinței organizată de asociația APS MAYA ETS din Milano. Prezent la reuniune, avocatul italian Omar Vitale, de la Pavia, a transmis un mesaj românilor din această țară: „Ați venit în Italia să fiți persoane demne și libere, apărați-vă și cereți-vă drepturile!”

Ana Maria Ivan, președinta asociației MAYA din Milano și avocatul Omar Vitale. Foto: Mihai Bursuc

Avocatul italian a prezentat în discursul său principalele drepturi ale muncitorilor români în Italia și a făcut referire la „demnitatea socială” la care aceștia nu ar trebui să renunțe.

A vorbit, de asemenea, despre buna conviețuire dintre italieni și români, el fiind de părere că o bună cunoaștere de către lucrătorii români a drepturilor pe care le au în Italia ar facilita și raporturile de conviețuire în societatea din care fac parte.

„Dreptul fundamental la muncă este stipulat în Constituția italiană – a ținut să amintească avocatul italian – iar munca înseamnă înainte de toate demnitate, nu doar la nivel personal, ci îndeosebi la nivel social.”

Oprindu-se la articolul 36 din Constituția Italiei care prevede că lucrătorul are dreptul la o remunerație proporțională cu cantitatea și calitatea muncii sale, suficientă pentru a-i asigura o existență liberă și demnă pentru sine și familia sa, Omar Vitale a spus:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

«Când acest drept vă este interzis, sunteți voi, muncitorii, primii care trebuie să luați atitudine. Este adevărat că de multe ori lucrătorul acceptă anumite condiții din necesitate, în modul că i se spune de către angajator „ori așa, ori deloc”, dar muncitorul trebuie să găsească în cele din urmă curajul să pună capăt acestei forme de sclavie, pentru că da, și aceasta reprezintă tot o formă de sclavie.»

Orarul de muncă a fost o altă temă abordată de avocatul italian care a recunoscut că de multe ori lucrătorii români sunt expuși la orarii de lucru extenuante și mult peste cele stabilite de lege.

„Eu nu pot să cred că un român care vine să muncească în Italia preferă să-și dea viața pe un șantier, pentru că după 12 ore de muncă pe un șantier totul se poate întâmpla și sunteți voi primii care nu trebuie să acceptați asta. Pentru că nu va putea niciun avocat să vă apere drepturile dacă nu sunteți voi primii care să vă respectați și să pretindeți aceste drepturi.”

Avocatul italian a continuat vorbind despre dreptul la odihna săptămânală și la concediu, la zile libere plătite în cazul căsătoriei, dreptul la concediu de maternitate/paternitate, precum dreptul lucrătorului la concediu medical. „Sunt drepturile voastre inviolabile, nu sunt cadouri pe care vi le fac angajatorii!”, a ținut să atragă atenția Omar Vitale.

Sănătatea și siguranța la locul de muncă trebuie urmărite printr-o cultură de prevenire care este creată, în primul rând, prin instruire și informare, a spus avocatul italian. Angajatorii trebuie să atenueze riscurile legate de siguranță și dacă nu o fac semnalarea neregulilor revine în primul rând muncitorilor.

- Continuarea după publicitate -

„De multe ori muncitorii români sunt puși să facă cele mai riscante acțiuni la locul de muncă, activități pentru care este necesară o anumită instruire formativă, dar care lipsește în mod complet în cele mai multe cazuri.

Cunoașterea drepturilor pe care lucrătorii le au în aceste situații pot face de foarte multe ori diferența între viață și moarte. Când, de exemplu, un lucrător coboară într-o cisternă închisă să o curețe, este obligatoriu prin lege ca o persoană să stea afară, în apropiere și să îl ajute în caz de nevoie. Pretindeți mereu prezența de o astfel de persoană atunci când sunteți puși să efectuați o activitate riscantă la locul de muncă, pentru că această persoană vă poate salva viața!”, a menționat avocatul italian.

În cazul angajatorilor care nu plătesc lucrătorilor drepturile salariale, avocatul italian a recomandat ca cei nedreptățiți să se adreseze în timp cât mai scurt sindicatelor. Aceeași situație și pentru companiile care intră în insolvență, sindicatele pot ajuta lucrătorii să își recupereze drepturile salariale și compensațiile la care au dreptul prin lege.

Discriminarea este o altă problemă cu care lucrătorii străini se confruntă în Italia, a subliniat Omar Vitale, dar legea italiană incriminează toate genurile de discriminare, inclusiv pe cel suferit la locul de muncă, prin mai multe acte normative.

- Continuarea după publicitate -

„Sper că am reușit să vă transmit nu doar o analiză a drepturilor pe care le aveți ca lucrători în Italia, ci și importanța de a vă păstra demnitatea voastră de oameni liberi, care pretind să le fie respectate aceste drepturi. Nu uitați, ați venit în Italia să fiți bărbați și femei demni și liberi!”, a precizat în încheiere avocatul Omar Vitale.

Video realizat de Mihai Bursuc.

La conferința „Drepturile fundamentale ale muncitorilor și accidentele la locul de muncă’’ au participat avocați italieni, reprezentanți ai Ambasadei României în Italia, atașatul pe probleme de muncă și sociale, consulul de la Milano, jurnaliști de la TVR Internațional și Rotalianul – Revista românului din Italia, români din Piacența, Milano si Torino. Evenimentul a fost organizat de asociația APS MAYA ETS cu patronajul primăriei din Milano.