Numărul persoanelor intoxicate cu ciuperci otrăvitoare culese din pădure a explodat în ultimele zile, atenționează autoritățile sanitare italiene care transmit un semnal de alarmă. În regiunea Toscana 44 de oameni dintre care trei copii au ajuns la spital, jumătate dintre ei la Florența, ceilalți la Prato, Pistoia și Empoli, informează La Repubblica.
Sezonul este profitabil, recolta abundentă, dar și cazurile de intoxicație cresc de la o zi la alta. La cauze, pe lângă ciupercile care nu sunt recomandate consumului uman, se mai adaugă și conservarea necorespunzătoare.
Autoritatea de Sănătate Locală a regiunii Toscana atrage atenția asupra „creșterii extraordinare a incidenței accesului în camerele de urgență” din cauza intoxicației cu ciuperci. În ultimele zile s-au înregistrat „44 de intoxicații cu simptome relevante care au dus la spitalizare”.
Au fost „22 de cazuri la Florența, 4 la Prato, 1 la Pistoia și 17 la Empoli. Au fost implicați și trei minori (unul la Empoli și doi la Prato, toți în afara pericolului) și a fost un caz foarte grav, la terapie intensivă, în prognostic rezervat”.
Unele dintre aceste cazuri, continuă ASL, „au apărut cu simptome grave, cauzate nu doar de consumul de ciuperci toxice, ci și de ciuperci comestibile consumate în stare proastă de conservare sau neprocesate corespunzător înainte de consum.”
Recomandarea celor de la ASL Toscana, în frunte cu directorul Luca Cianti, este ca persoanele care culeg ciuperci să meargă cu ele la laboratoarele micologice pentru a le testa, în mod gratuit, astfel încât acestea să poată fi consumate numai după examinarea medicului micolog. În fiecare zonă a ASL din Toscana centrală, în Florența, Prato, Empoli și Pistoia, serviciul este activ la centrele de sănătate teritoriale.
„Deosebirea ciupercilor otrăvitoare de cele comestibile este foarte dificilă, de multe ori chiar și pentru cei mai experți în sector”, a precizat Luca Chianti.
Intoxicaţiile cu ciuperci. Simptome și reguli de acordare a primului ajutor
Semnele intoxicaţiei se manifestă prin greaţă, vărsături dureri abdominale scaune cu sânge şi mucozităţi, sete, uscăciunea gurii sau salivaţie abundentă transpiraţie slăbiciune generală, ameţeli creşterea frecvenţei respiratiei şi a pulsului, scăderea tensiunii arteriale, creşterea temperaturii corpului, tulburări de vedere, furnicături ale extremităţilor.
În cazul intoxicaţiilor grave pot apărea: leșin, halucinaţii, delir, convulsii, colaps, comă.
Acordarea primului ajutor în caz de intoxicaţie:
- Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
- Până la sosirea cadrelor medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
- Persoana trebuie să stea întinsă în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbția toxinelor în sânge).