Smochinul a fost printre primele plante cultivate de om. Un articol în revista Science descrie descoperirea a nouă smochini fosilizați care datează din jurul anilor 9400-9200 î.Hr., în așezarea neolitică Gilgal 7 I, în Valea Iordanului. Pe măsură ce migrația umană s-a extins, omul a transportat smochinul în afara ariei sale naturale, reprezentând o importantă sursă alimentară.
În funcție de specie, fructele pot avea culoarea neagră, roșie, galbenă, mov, verde și maro.
O smochină mare are în jur de 47 de calorii şi atât smochinele proaspete, cât şi cele uscate sunt bogate în fibre, conferă senzaţia de saţietate, combat constipaţia, ţin sub control nivelul colesterolului şi reglează glicemia.
Smochinele sunt de asemenea surse bogate în calciu, mineral care previne instalarea osteoporozei şi a problemelor dentare şi în antioxidanţi care au rolul unui scut protector împotriva acţiunii radicalilor liberi.
Smochinele și diabetul
Nu doar fructul este benefic pentru sănătate, ci şi frunzele acestuia. Cercetările arată că substanţele prezente în frunzele de smochin pot regla nivelul zahărului din sânge.
Un studiu realizat în 2016 pe animale de laborator a relevat că ficusina, un compus extras din frunzele de smochin, poate combate rezistenţa la insulină. De asemenea, studii anterioare au demonstrat că alte substanţe din frunzele de smochin pot regla nivelul de vitamina E şi pe cel de acizi graşi din sânge.
Înainte de a consuma smochine sau de a începe un tratament natural de orice fel, consultă-te cu medicul diabetolog.
Reglează tensiunea arterială
Smochinele nu conțin sodiu, în schimb sunt o sursă importantă de potasiu, de aceea scad tensiunea arterială. Potrivit Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH, hipertensivii care au o dietă săracă în sodiu și bogată în potasiu își scad tensiunea arterială.
Prevenirea cancerului
Un studiu care a implicat mai mult de 50.000 de femei la menopauză a scos la iveală că cele care au mâncat o cantitate crescută de alimente bogate în fibre, precum smochinele, și-au redus cu 34% riscul de cancer. În plus, aceste fructe conțin un nivel crescut de antioxidanți care ajută la prevenirea cancerului.
Smochinele sunt o sursă importantă de calciu
În plus, potasiul pe care îl conțin nu ajută doar la reglarea tensiunii arteriale ci împiedică și eliminarea calciului.
Vederea
Smochinele conțin vitamina A care are un rol important în îmbunătățirea vederii și prevenirea afecțiunilor oculare ca degenerescența maculară.
Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul specialist și să urmați indicațiile acestuia.