Badantă româncă din Italia, obligată să plătească 12 000 de euro la stat. Nu a depus niciodată 730, declarația anuală de venit

- Conținut sponsorizat -

Declarația de venit se depune în Italia cu ajutorul formularului 730 sau cu „Modello Redditi” de către toți lucrătorii care au avut venituri mai mari de 8,174 de euro în anul precedent. Lucrătorii din domeniul casnic (îngrijitoarele, menajerele, bonele etc.) au obligația să își declare singuri veniturile, în fiecare an, în următoarele situații: dacă depășesc suma prevăzută, dacă au avut două locuri de muncă, dacă au încheiat un contract de muncă și au primit șomaj în anul precedent.

Nu a știut aceste lucruri Irina, o româncă în vârstă de 76 de ani care încă este nevoită să lucreze ca badantă în Italia și care acum are de plătit 12 000 de euro la bugetul statului italian. Cazul ei ne-a fost semnalat de sindicalistul român Radu Nicolae, președintele Asociației APS CUORE ETS din Italia.

În aceste zile, îngrijitoarea a primit de la autoritatea fiscală (Agenzia delle Entrate) o scrisoare prin care este înștiințată că are de plătit suma de 12 000 de euro pentru veniturile nedeclarate de-a lungul anilor, la care s-au adăugat de-a lungul timpului penalități considerabile.

La vârsta ei, Irina (nume inventat pentru a proteja identitatea persoanei în cauză) ar trebui să se bucure de pensie și să trăiască liniștită alături de copii și nepoți, dar, din nefericire, veniturile sale sunt prea mici pentru a-i oferi o bătrânețe liniștită, de aceea a ales să lucreze în continuare.

Acum îngrijește o bătrână în vârstă de 91 de ani, din Novi Ligure, regiunea Piemont. Bătrâna este imobilizată la pat, munca nu este ușoară, iar Irina nu are nici măcar o zi liberă: „Lucrez și duminica, joia după-amiază, nu am deloc liber. Salariul meu este de 1 100 de euro și lucrez la același loc de muncă de 7 ani, ăsta e al 8-lea”, ne-a spus femeia contactată de noi telefonic.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Despre formularul 730, cu ajutorul căruia se depune declarația de venit, îngrijitoarea ne-a mărturisit că abia acum a auzit: „Mie angajatorul mi-a spus că s-a ocupat el de toate actele, că nu mai trebuie să fac nimic și am stat liniștită. Abia acum, după toți anii ăștia, am primit scrisoare că trebuie să plătesc 12 000 de euro, de unde să iau eu atâția bani?”, ne-a spus Irina cu lacrimi în glas.

În acest moment, îngrijitoarea română așteaptă un răspuns de la fiul bătrânei pe care o îngrijește: „Mi-a luat scrisoarea și a zis că merge el să se intereseze la Alessandria, la Agenzia delle Entrate, să vadă ce se poate face. Eu știam că numai pe 5 ani te pune să plătești, dar mie mi-au calculat din 2014, pe 7 ani. Sunt disperată, efectiv nu am știut că trebuie să fac această declarație de venit!”

Radu Nicolae, președintele Asociației APS CUORE ETS, atrage atenția personalului casnic asupra obligației de depunere a declarației de venit în Italia: „Atenție mare, «nu am știut» nu justifică neplata debitului!” De asemenea, ne-a declarat că Irina va putea probabil să beneficieze de plata în rate a datoriei de 12 000 de euro pe care o are acum față de statul italian.

Pe site-ul oficial „Agenzia delle Entrate” am găsit modalitățile prin care datoriile către bugetul de stat pot fi plătite în rate.

Astfel, sumele datorate pot fi plătite în rate în următoarele moduri:

- Continuarea după publicitate -
  • până la 5 000 de euro, sumele pot fi achitate într-un număr maxim de 8 rate trimestriale;
  • peste 5 000 de euro, sumele pot fi achitate într-un număr maxim de 20 de rate trimestriale.

Prima rată trebuie plătită în termen de 30 de zile de la primirea comunicării. Termenul de 30 de zile pentru plata primei rate se suspendă în perioada 1 august – 4 septembrie a fiecărui an (decretul de lege nr. 193/2016 – art.7-quater).

Pentru ratele succesive se plătește o dobândă de 3,5% pe an, calculată din prima zi a celei de-a doua luni următoare celei în care s-a făcut comunicarea (data comunicării este indicată în scrisoare) și până în ziua în care este plătită rata. Ratele expiră în ultima zi a fiecărui trimestru.

Vă recomandăm să citiți și: Formularul 730 în Italia: Data de la care se poate depune declarația fiscală în 2021 a fost modificată