Curiozități despre Italia și italieni: istorie, patrimoniu și gastronomie

- Conținut sponsorizat -

Prezumpțiile privind etimologia numelui de „Italia” sunt numeroase și foarte variate. Conform uneia dintre cele mai comune explicații, termenul latinesc „Italia” provine din „Víteliú”, împrumutat din greaca antică și care înseamnă „țara vițeilor”. Acesta a fost dat inițial regiunii Calabria de către coloniști greci, în secolul al VIII-lea î.Hr. și a fost extins pentru întreaga peninsulă în timpul împăratului roman Augustus.

Iată câteva curiozități despre Italia și italieni, din domeniul istoric, patrimonial și gastronomic:

Italia a devenit o țară pe deplin unificată în anul 1870. Italienii și-au menținut un puternic atașament față de regiunea sau provincia în care s-au născut și majoritatea încă se luptă să se identifice cu Italia ca națiune unică.

Limba italiană standard se bazează pe dialectul folosit în Toscana și este asemănătoare atât cu limba latină, cât și cu alte limbi romanice. În Italia sunt și numeroase dialecte regionale, dar înființarea unui sistem național de educație a condus la reducerea de-a lungul secolului al XX-lea a variației în limba vorbită de la o regiune la alta.

Cea mai veche universitate europeană care nu și-a întrerupt activitatea până în zilele noastre este Universitatea din Bologna, înființată în 1088. Alte 13 universități italiene au mai mult de 500 de ani.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Primele bănci moderne din Europa au apărut în orașul italian Genova, în secolul al XII-lea, iar cea mai veche bancă din lume încă operativă este Banca Monte dei Paschi di Siena, înființată în 1472.

Bazilica Sf. Petru din Roma este cea mai mare clădire creștină din lume. Construcția sa a durat 120 de ani (1506-1626).

Catedrala din Florența are cea mai mare cupolă de cărămidă construită vreodată. A fost proiectată de Filippo Brunelleschi, în anul 1420.

„Paradiso di Tintoretto”, aflat în Palatul Dogilor din Veneția, este cel mai mare tablou realizat vreodată pe pânză. Măsoară 22,6 pe 9,1 metri.

Filosoful napolitan Antonio Genovesi (1712-1769) a fost primul profesor de economie politică din istorie.

- Continuarea după publicitate -

Parcul regional La Mandria, din Venaria Reale, lângă Torino, este cel mai mare parc urban cu ziduri din Europa, acoperind 3.000 de hectare (7.500 de acri). Parcul Monza este al patrulea ca mărime (688 ha / 1700 acri).

Culoarea magenta (roșu purpuriu închis) și-a luat numele de la Bătălia de la Magenta din Lombardia, în 1859, când trupele franceze ale lui Napoleon III i-au învins pe austrieci și au deschis calea unificării italiene. Trei săptămâni mai târziu, bătălia de la Solferino, tot în Lombardia, l-a determinat pe antreprenorul elvețian Henry Dunant să întemeieze Crucea Roșie, îngrozit de suferința soldaților răniți rămași pe câmpul de luptă.

Pizzeria Port’Alba deschisă la Napoli în anul 1830 ar fi cea mai veche pizzerie din lume. Există însă dovezi că unele tipuri de paste și pizza se preparau deja în Roma antică.

Există peste 140 de tipuri de paste și chiar mai multe nume. Unele soiuri de paste sunt produse doar la nivel regional, în timp ce altele sunt cunoscute cu un nume diferit în celelalte regiuni.

- Continuarea după publicitate -

Fiecare italian consumă în medie 25 kg de paste în fiecare an. Cu toate acestea, consumul de paste este considerabil mai mare în centrul și sudul țării decât în ​​nord, unde „risotto” și „polenta” (mămăliga) sunt mai frecvente.

Există mii de deserturi tradiționale și regionale italiene. Cel mai faimos, în țară și străinătate, este „tiramisù” care a fost inventat abia în anii 1970. Numele înseamnă literalmente „ridică-mă” și se referă la moralul celui care va consuma dulcele. Metaforic, „fă-mă fericit”, datorită celor două ingrediente ale sale: cafea și cacao.

Italia este a cincea țară cea mai vizitată din lume, primind în jur de 46 de milioane de vizitatori străini în fiecare an.