Uncem – Unionea Națională a Comunelor, Comunităților și Entităților Montane din Italia a transmis într-un comunicat de presă că este alături de familia îndurerată a ciobanului român, Mihail Fotache, care și-a pierdut viața în seara zilei de sâmbătă, 24 august 2019, în zona Pian della Mussa, provincia Torino.
Mihail pornea cu turma de oi la pășune în fiecare dimineață din refugiul Ciriè situat la circa 1.800 de metri altitudine în zona Pian della Mussa din localitatea Balme. Bărbatul român obișnuia să ducă zilnic oile la păscut în munți, ajungând uneori până la o altitudine de 2.000 de metri, apoi seara cobora cu ele din nou în localitate.
Sâmbătă seară însă românul nu s-a mai întors din munți, iar localnicii au început să se îngrijoreze, motiv pentru care au alertat imediat autoritățile și s-a dat startul unor operațiuni intense de căutare. În jurul orei 16.00 de duminică, Mihail Fotache a fost găsit fără viață. Bărbatul român ar fi căzut de-a lungul unei pante abrupte, în zona Lance di Ciamarella, la aproximativ 2800 de metri altitudine.
Uncem: „Străinii salvează filiera de producție agricolă și ale fermelor de animale”
Uncem, o organizație din Italia care se ocupă de 60 de ani încoace cu promovarea și dezvoltarea teritoriilor muntoase din Peninsulă, a ținut să intervină public după moartea românului nostru pentru a evidenția anumite aspecte din domeniul muncii în sectorul agricol care-i privesc în mod direct pe muncitorii străini.
„Uncem a subliniat mereu cum străinii, de diferite naționalități, de zece ani încoace salvează filierele de producție agricolă și fermele de animale din Italia. Fără străini nu am avea roșii și brânză pe masă. Dar prea des acești oameni cad în capcana exploatării prin muncă. Muncă obositoare până la un nivel inuman, niciun drept respectat, nicio tutelă, salarii de nimic și condiții la limita disperării. În multe cazuri au fost primăriile, precum cea de la Saluzzo din Piemonte, cele care au dat startul unor strategii pozitive pentru a evita ca situația să degenereze și pentru a elimina riscuri sau tratamente lipsite de umanitate. Dar este clar că e nevoie să facem mai mult”, a transmis Marco Bossone, președintele organizației italiene.
Bossone susține de asemenea că moartea tragică a lui Mihail Fotache nu trebuie privită cu indiferență și că, de la asociații și până la viitorul ministru al Politicilor Agricole din Italia, trebuie să colaboreze pentru a scrie noi reguli în domeniul muncii din acest sector care să aibă la bază drepturi și salarii minime, controale eficiente și o etică distribuită în mod egal între societățile comerciale.
„În acest acord între antreprenori trebuie să fie clar că cei care încearcă chiar și o zi, o săptămână sau un sezon să exploateze și să plătească sub normă femei sau bărbați care lucrează ca păstori sau de-a lungul lanțului de aprovizionare, riscă să le fie blocată activitatea de către autorități. Asta în beneficiul tuturor firmelor. La mijloc sunt viețile oamenilor care nu pot trăi în containere sau rulote fără electricitate și apă potabilă, atunci când angajatorii, pentru fiecare obiect transportat în munți, primesc contribuții importante, uneori uriașe, din partea Uniunii Europene datorită PAC (Politica Agricolă Comună a UE – n.r.)”, a mai adăugat Bossone.
Mihail lucra cu acte în regulă și era plătit la timp, dar poate prea puțin pentru munca pe care o făcea
Elena, fosta soție a lui Mihail Fotache, a declarat pentru redacția noastră că bărbatul era angajat cu documente în regulă și era plătit la timp, iar angajatorul a fost foarte de treabă și s-a oferit să o ajute cu tot ce poate. Cu toate acestea, bărbatul câștiga circa 1.000 de euro pentru munca pe care o depunea, o sumă cu siguranță mult prea mică pentru a-ți pierde viața singur, rănit, disperat și fără nicio speranță de a mai fi salvat.
De înmormântarea conaționalului nostru, care va avea loc în Italia, se ocupă chiar fosta sa soție și cei doi copii ai lor.