Garda Financiară din Pistoia a descoperit un număr de 22 de lucrătoare din sectorul casnic care nu au depus declarația de venit (formularul 730) în ultimii ani, deși încasau mai mult de 8.000 de euro pe an. Valoarea totală a prejudiciului adus în dauna statului italian se ridică la peste 1.200.000 de euro, informează Report Pistoia.
Acțiunile au fost desfășurate de inspectorii financiari din Pistoia
Aceștia, prin încrucișarea informațiilor din bazele de date utilizate, au identificat un număr de 22 de badante și menajere care, din 2016 până în 2020 au încasat peste 8.000 de euro anual, dau „au uitat” să-și declare veniturile prin depunerea formularului 730 sau „modello Redditi PF” (ex „Unico”).
Printre cele mai semnificative cazuri, este cel al unui cuplu de filipinezi care nu a declarat în jur de 100.000 de euro proveniți din salariile primite în sectorul casnic.
12 dintre cele 22 de persoane identificate, au plătit în mod spontan taxele și penalitățile datorate, pe baza observațiilor făcute de Guardia di Finanza, chiar înainte de a primi avizul de evaluare de la Agenția de Venituri (Agenzia delle Entrate) sau au depus, deși cu întârziere, declarațiile fiscale.
Când este obligatoriu să faceți declarația de venit:
- declarația de venit trebuie să fie depusă cu ajutorul formularului 730 sau cu „Modello Redditi” de către toți lucrătorii care au avut venituri mai mari de 8,174 de euro în anul precedent;
- când contribuabilul este titular de o activitate privată (Partita IVA), chiar dacă în 2020 nu a obținut nici un venit este obligat să depună declarația de venit;
- dacă lucrătorul a schimbat locul de muncă pe parcursul anului 2020, a perceput retribuții de la doi sau mai mulți angajatori, este obligat să depună declarația de venit indiferent de suma anuală încasată;
- cei care au încasat pe parcursul anului 2020 atât salariu, cât și ajutorul de șomaj.
Când vă prezentați pentru efectuarea declarației 730, este necesar să dețineți declarația CU (fost CUD) la care să fie anexată o copie a unui document de identitate al angajatorului. De asemenea, ar fi indicat să fie anexate și chitanțele primite în urma plăților contribuțiilor de la Institutul Național de Previdență Socială – INPS, pentru toate cele patru trimestre ale anului precedent.