Tot mai mulți români plecați peste hotare decid să se întoarcă în țară în ultimii ani. Unii constrânși de pandemia de coronavirus, care i-a lăsat fără locuri de muncă, alții pentru că și-au atins obiectivele pentru care au decis să plece, iar unii pentru a-și deschide propria afacere după modelul pe care l-au văzut în străinătate.
Roxana Nicoleta Petrovici are 34 de ani și este din comuna Scobinți, județul Iași. A fost plecată 10 ani în Italia, unde a lucrat la curățenie, iar odată revenită acasă și-a deschis o firmă în acest domeniu. Tânăra a participat la un concurs de prezentare a unor planuri de afaceri din mediul rural, apoi a obținut o finanțare europeană în valoare de 23.000 de euro. Povestea ei este prezentată pe larg de BZI.
În Italia a lucrat la curățenie prin casele oamenilor, fără un contract de muncă
„Începând cu anul 2010, am lucrat în Italia, ca agent de curățenie la domiciliul persoanelor fizice, ca majoritatea femeilor din mediul rural din Iași, pentru un trai mai bun. În acea perioadă nu am beneficiat de documente de angajare, nici de un statut privilegiat”, a povestit tânăra.
După 10 ani de muncă în Italia, a hotărât să se întoarcă acasă împreună cu soțul și copiii:
„După aproape 10 ani petrecuți în străinătate, am simțit nevoia de a ne întoarce acasă pentru că ne doream să fim aici când încep copiii școala, să se bucure și ei de bunici, și bunicii de nepoți. Chiar dacă, din punct de vedere financiar, în Italia ne era mult mai bine, în România ne mulțumește apropierea de familie”, a afirmat conaționala noastră.
Roxana a deschis în 2022 firma „Curățenie de vis”.
Despre această decizie ea a povestit:
„Industria curățeniei este una generatoare de profituri pentru cei ce dezvoltă afaceri în acest domeniu, iar cererea de astfel de servicii este una în continuă creștere. Având în vedere că românii sunt din ce în ce mai ocupați, aceștia preferă să apeleze la servicii profesionale, de calitate, pentru a economisi timp și efort”, povestește antreprenoarea din Iași”, a spus Roxana.
În anul 2021, în perioada mai – noiembrie, a participat la cursurile pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, susținute de GAL (Grupuri de Acțiune Locală) Microregiunea Belcești – Focuri, în calitate de partener al comunei Scobinți, în cadrul proiectului POCU 5.2. – Centru de zi Scobinți – dezvoltare locală prin furnizarea de servicii integrate în comuna Scobinți, jud. Iași.
„După finalizarea cursului, am participat la concursul «Planurilor de afaceri», unde, din cei 11 concurenți, eu am reușit să adun punctaj maxim pentru calitatea scrierii planului de afaceri și pentru expunerea corectă a afacerii pe care mi-am propus-o. Suma maximă ce putea fi alocată pentru fiecare proiect câștigător era de 25.000 de euro, iar valoarea proiectului meu, «Diversificarea serviciilor din comuna Scobinți prin înființarea unei unități de prestare a serviciilor de curățenie», a fost de 118.138,52 lei, aproximativ 23.000 de euro”, a mai adăugat Roxana Petrovici.
După semnarea contractului de finanțare și încasarea grantului, a achiziționat echipamentele și ustensilele propuse prin proiect, iar acum are clienți atât din Scobinți, cât și din localitățile din jur.
„Principalii noștri clienți sunt persoanele fizice, pentru că ne bucurăm de o promovare «din gură în gură» de pe urma clienților mulțumiți. Fiind la început, încă lucrăm la partea de penetrare a pieței pentru a atrage și persoane juridice”, a mărturisit Roxana Petrovici.
Într-o lună bună firma sa de curățenie are 15-20 de clienți
„Avem și clienți din Scobinți, dar, în principal, clienții noștri sunt din afara comunei, avem clienți din Iași, Târgu Frumos, Hârlău sau comune limitrofe. Serviciile oferite de noi sunt de curățenie generală, curățenie după constructor, curățenie de întreținere, curățare canapele, tapițerii și mochete, curățenie birouri, scări de bloc, curățare mecanizată a pardoselii, curățenie exterioară, servicii de tăiere gazon și vegetație”, a explicat antreprenoarea din județul Iași.
Din păcate, a întâmpinat și prejudecăți de tipul „că am fi tineri și frumoși și că am ajuns să măturăm scările”
„Am întâmpinat și critici sau prejudecăți de tipul că am fi tineri și frumoși și că am ajuns să măturăm scările, dar eu și familia mea muncim cinstit și nu ne rușinăm cu asta, suntem mândri de ceea ce facem, ne susținem.
În România, oamenii încă trăiesc cu prejudecăți, dar noi suntem convinși că vom avea, cu timpul, vizibilitate și îi vom convinge pe cei ce ne apelează cu încredere de calitatea serviciilor noastre. Suntem o familie serioasă ce încearcă să dezvolte o afacere serioasă. Momentan suntem o firmă mică, dar cu perspective de creștere, pentru că știm că este loc și pentru noi, pentru că, odată ce am oferit serviciile noastre, suntem solicitați și a doua oară.
Evident, ne dorim să atragem cât mai mulți clienți, persoane fizice sau juridice, ne deplasăm la domiciliu, costurile sunt transparente, avantajoase, folosim echipamente profesionale, ajutăm oamenii să economisească timp, efort și suntem persoane integre”, a mai spus Roxana Petrovici.