Românii amendați în pandemie pentru necompletarea formularului PLF pot cere restituirea banilor

- Conținut sponsorizat -

Românii care au plătit amenzi, în pandemie, pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară (PLF) vor putea să depună o cerere pentru restituirea banilor la organul fiscal local unde au domiciliul. Cererile se fac în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri(16 august).

Procedura de restituire de către organele fiscale locale a amenzilor plătite de români pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) la intrarea în țară a fost aprobată marți, 16 august, prin ordin al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, și publicată în Monitorul Oficial.

Inițial, amenzile pentru necompletarea PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar în februarie Guvernul a redus pragul minim al amenzii la 500 de lei, după ce mulți români au acuzat că au fost sancționați pe nedrept.

Pentru restituirea amenzilor achitate, românii trebuie să depună la organul fiscal local unde își au domiciliul, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin al ministrului Dezvoltării, o cerere de restituire.

Cererea de restituire este însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele elemente:

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

a) numele și prenumele solicitantului;
b) codul numeric personal;
c) domiciliul solicitantului;
d) suma și natura creanței solicitate la restituire;
e) codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
f) banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Este prevăzut un termen de 45 de zile pentru soluționarea cererilor de restituire. Formularul poate fi descărcat AICI.

„Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spaţiu Virtual Privat) sau prin împuternicit. Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc. Termenul de soluţionare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în România a fost introdusă în decembrie 2021 și eliminată în luna martie 2022.

Amenzile au fost aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor Art. 4, alin (1) din OUG 129/2021, privind implementarea formularului digital de intrare în România, adoptată de Guvernul României, și anume: „Nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligaţiei de a completa Formularul digital de intrare în România în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei”, au precizat în data de 17 februarie 2022, oficialii Ministerului Sănătății.

- Mai multe după publicitate -